zaterdag 30 september 2017

Een kijkje in...


Zoals jullie in de vorige blog hebben gelezen zouden we deze week meekijken op de verschillende projecten. De jongens op de verschillende projecten volgen allemaal een vaste table time. Op ieder project is de table time iets anders, maar overal komt games time, lessen, assemble (een soort dagintroductie met onder andere het zingen van het volkslied) en bidden voor. De vrijwilligers zijn vanaf ongeveer 09:00 t/m 13:00 uur aan het werk, om daarna even te lunchen en bij te komen van de ochtend. Om 16:00 uur t/m 18:00 uur is het tijd om opnieuw aan het werk te gaan. De dagen van alle vrijwilligers op een project in Vijayaywada zien er ongeveer zo uit. Op de outside projecten, de projecten buiten de stad waar je van zondag avond t/m donderdag avond verblijft hebben een eigen tijdsindeling, maar de vrijwilligers zullen ongeveer hetzelfde aantal uren maken. Bij deze willen we jullie graag meenemen naar de verschillende projecten. We trappen af met de shelter! 


Shelter
Yes, ook de aapjes vinden het leuk bij de Shelter
Inmiddels zijn we al een aantal keer in de shelter geweest. We leren de jongens er steeds beter kennen, ondanks dat de groep steeds veranderd. De shelter is namelijk een plaats waar de jongens slechts tijdelijk verblijven. Ze zullen al snel naar een ander project gaan waar ze voor veel langere tijd gaan verblijven, in sommige gevallen voor altijd. In de shelter hebben wij in de ochtend meegekeken met de lessen die de jongens kregen en waar nodig ondersteunt. De niveau verschillen tussen de jongens zijn super groot dus onze hulp konden ze goed gebruiken. Ook hebben we meerdere malen games time gedaan met de jongens zoals u in ons vorige blog heeft kunnen lezen. Het groepje jongens in de shelter is zo divers. De één is een rekenwonder, de ander een stille muis, weer een ander is de jongste van het stel, maar een echte doerak, dan heb je nog het dove jongetje, het iets wat agressieve jongentje, het leergierige jongetje en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een leuke groep om bij elkaar te zien, maar wel met twee gezichten. Zo kan de stille muis helemaal op leven. Terwijl de leergierige jongen alleen wil leren als hij het snapt en stopt als het te moeilijk wordt. Het dove jongetje kan vanuit het niets boos wordt. Het iets wat agressieve jongetje ook super spontaan is. Jongetjes met littekens van buiten en van binnen. Mede gevormd door hun achtergrond en ervaringen. Jongens die veel moeten leren en daar nu de kans voor krijgen. Jongens die je aan het lachen maken, maar ook het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. 


Vimukthi 
Met de tuktuk naar Vimukthi
Even geen getoeter dit weekend, maar krekels en tjilpende vogeltjes! Ook werden we vergezeld door, uhm wat zullen we zeggen, 100 vliegen en mieren van bijna 2 centimeter groot. Een beetje gezelschap is wel gezellig, maar het werd ons iets te intens toen ze ook een hapje met ons kwamen mee eten. Dit was echter niet het ergste, veel verschrikkelijker was de kleermakerszit waarin we ons drie keer per dag moesten wurmen. #alm'nspierenverrektdoordekleermakerszit #driekeerperdagpijnlijden #blijomnuweeropeenstoeltekunneneten De afgelopen drie dagen hebben we meegelopen met twee vrijwilligers op een out-side project, een project ver buiten de stad. Op dit project zitten jongens met de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Deze jongens hebben allemaal op de straat geleefd en een verslavingsverleden, verslaafd aan alcohol of sigaretten. Verslaafd zijn hier is trouwens totaal niet te vergelijken met verslaafd zijn in Nederland, de kinderen die hier 'verslaafd' zijn, drinken misschien 1 biertje in de week of roken een paar sigaretten in de maand. #innederlandzoudenwevolgensdeindianenallemaalverslaafdzijnoeps.

Tropische regen en onweersbui later
Toen we aankwamen op het project heerste er een sfeer die ons niet echt aantrok. De jongens waren afstandelijk en we voelden een bepaalde spanning, maar na een dag nam deze spanning af. Zo mochten we iedere ochtend zo'n 20 kindjes de hand schudden om vervolgens 'good morning' of 'namasté' te zeggen, hetzelfde om stipt 12 uur, de jongens kwamen dan aanlopen om ons een goede middag te wensen en raad u het al? In de avond kwamen ze ook weer netjes langs. Na een zondag met veel vrije tijd, hebben we op maandag het standaard dagprogramma kunnen volgen. Bij deze willen wij onze excuses aanbieden aan de leraren bij wie wij net iets te veel hebben gekletst in de les. Voor de rest kunnen wij ons niet verontschuldigen voor ongewenst gedrag tijdens de les want wij gedroegen ons altijd als voorbeeldige leerlingen. U zult wel denken vanwaar deze excuses.. Wij mochten namelijk toekijken hoe deze 20 jongens les kregen, en zowaar kwamen wij erachter dat lesgeven behoorlijk lastig kan zijn als leerlingen praten, lopen, slaan, schreeuwen, ongeconcentreerd en ongemotiveerd zijn tijdens de les. De leraren op het Meander College mogen blij zijn met de leerlingen die ze lesgeven want het kan dus nog 10 keer erger. In 1 lesuur konden er maar liefst 10 woorden op het bord geschreven worden die de jongens vervolgens over moesten nemen, ja u hoort het goed ze hadden een uur nodig om 10 woorden op te schrijven! Ik zie het al voor me op m'n 80e eindelijk eindexamen doen (als je alle eindexamenstof moest kennen die wij moesten kennen). Yes it is a hard knock life here, misschien niet helemaal wat wij zoeken, maar toch was het interessant om eens 3 dagen te kijken hoe het gaat bij het lesgeven van zulke jongens. Nu mogen we, na nog 1 keer in de kleermakerszit samen met onze vliegen- en mierenvriendjes gegeten te hebben, weer onze weg naar 'huis' volgen. Met de tuktuk en bus richting het drukke stadsleven! Maar nu nog even genieten van het lezen van een boekje met het geluid van de krekels op de achtergrond.


R.V.T.C.
De jongens op dit project zijn tussen de 14 en 20 jaar oud. R.V.T.C. is een project waar de jongens een beroep leren. Zo worden ze opgeleid tot elektricien, houtbewerker of fietsenmaker. Wanneer ze één van deze beroepen helemaal onder de knie hebben kunnen ze aan de slag gaan. Ze zijn dan werkzaam op de andere DON BOSCO projecten. Wanneer het licht het niet doet, er een fiets kapot is of een deur klemt komen de jongens langs om dit te repareren. Deze jongens zijn overdag dus bezig met het leren van een beroep, dus dan komt er geen vrijwilliger aan te pas. Van 6 tot 8 kunnen de vrijwilligers in actie komen om deze jongens een beetje Engels bij te spijkeren. De jongens hebben dan al een lange dag achter de rug dus zijn ze niet meer zo gemotiveerd en geconcentreerd om goed op te letten. Het lesgeven kan ook hier best een hele uitdaging zijn. Het niveau verschil tussen de jongens maakt het extra lastig, je hebt namelijk te maken met zowel analfabeten als alfabeten. Sinds kort zijn er twee vrijwilligers werkzaam en kan de groep worden opgesplitst, wat de lessen zeker ten goede komt.


Lilli Moggas
De kinderen die op dit project zitten, zijn rond de tien jaar en gaan overdag naar school. Dit gaat echter niet vanuit Navajeevan (de organisatie waar wij vrijwilliger van zijn). De kinderen gaan naar school vanuit de overheid, het is dus niet onze taak om hen les te geven. In de namiddag, rond een uurtje of 4, komen de kinderen terug van een lange dag school en hebben ze zeker de behoefte om zich even uit te leven. De kinderen worden opgehaald van het project door één van de vrijwilligers. Ze zijn erg blij op het moment dat er een van de vrijwilligers komt en staan dan te springen om een uurtje buiten te mogen spelen. Onze taak is dan om de kinderen van het project naar het speelplein een aantal minuutjes verderop te brengen en hier een oogje in het zijl te houden wanneer de kinderen buiten spelen. Het is als een basisschoollerares die pleinwacht heeft. De kinderen hebben hier namelijk, in tegenstelling tot de kinderen in de shelter, niet echt de behoefte om met jou te spelen. Ze vermaken zich prima door met leeftijdsgenootjes bijvoorbeeld trefbal te spelen!


BVK
BVK is een school op zo'n 25 minuten fietsen van onze flat waar les wordt gegeven aan voornamelijk meiden van 18 jaar en ouder. De meiden die hier op school zitten leren grotendeels voor het beroep naaister. Om het in de toekomst wat makkelijker voor ze te maken, krijgen ze computerlessen en Engelse les. Deze Engels lessen worden gegeven door de vrijwilligers. Er wordt hier voornamelijk de grammatica uitgelegd, voor Indiase begrippen hebben deze meiden een aardig hoog Engels niveau, voor ons Nederlanders is dit te vergelijken met de grammatica van de onderbouw. Het is echter soms nog best lastig om de aandacht van zo'n 20 meiden van de leeftijd van 18 jaar of ouder te krijgen wanneer je ze een uurtje lesgeeft. Gezellig met z'n allen kletsen is namelijk ook erg interessant ;).


Street Presence 
Tja, wat zullen we hier eens over vertellen. Met Street Presence ga je naar het treinstation van Vijayawada om op zoek te gaan naar straatkinderen. In ons vorige blog is hier ook a het één en ander over verteld. Wij gaan jullie een beeld geven van de activiteit, het ziet er als volgt uit: beeld je een willekeurig treinstation in, denk er een horde zwervers, indiaanse kleding en viezigheid bij en je hebt een beeld van het station. Je wordt gekoppeld aan een medewerker van Navajeevan die mogelijk geen Engels spreekt en dan gaan we van start. In het Indiaanse tempo loop je van perron naar perron en dan wacht je eventjes op een trein die op het Indiase korte termijn moet arriveren. Zo af en toe wordt er een jongen of meisje aangesproken waar zijn of haar ouders zijn en meestal zitten ze even verderop. En dat was het wel, meer doe je die drie uur niet. Wij vinden het dus niet echt leuk, ons te saai. 


Een kijkje achter de schermen van het leven buiten de projecten om
Na ons bezoekje aan Vimukthi konden we eindelijk weer slapen in ons 'eigen' bedje.
Helaas bleek er het een en ander gelekt te hebben boven Nadia's bed.. Het bleek een bellenblaas te zijn #traumasaanbellenblaasnu. Dus het werd tijd voor een grote schoonmaak, zeep was er in ieder geval genoeg! Na wat frustratie en gedoe van Nadia's kant, werd het een leuke theatershow voor Marloes. Na een beetje pech was het tijd voor een beetje geluk we hebben namelijk weer lekker aan tafel en niet in die pijnlijke kleermakerszit, onze rijst mogen nuttigen! Way better! 


Via de mail kregen we deze week een uitnodiging om aanstaande zondag een hindoeïstische bruiloft bij te wonen, die kans laten we natuurlijk niet schieten! Ons programma op de schop, maar waarschijnlijk een gave ervaring rijker! Dit betekent wel dat we voorbereidingen moeten treffen! Shoppen in India, een walhalla aan kleuren en stoffen, de mooiste glitter sari's! Ook wij hebben een mooi stofje uit gekozen. Dit hebben we vervolgens naar de naaister gebracht met het vertrouwen dat ze er wat moois van gaat maken. De vraag is echter of ze het zoals gezegd daadwerkelijk zaterdagavond af heeft..., want Zondagochtend om half 6 zijn wij al weer op weg.. En nee dit is geen slechte planning van onze kant, maar het kortetermijn doorgeven van uitnodigingen van de Indiase mensheid. #hopelijkgaatditnietopz'nindiaas.. 


Pannenkoeken!!!
Verder hebben we pannenkoeken gebakken, want ja daar had Nadia heel veel zin in (ja paps, mams, Elissa en Jelmar, of je het wilt geloven of niet, Nadia had zin in pannenkoeken!). Marloes is altijd in voor een pannenkoekje dus zo gezegd zo gedaan werden er veel te veel pannenkoeken gebakken. Na twee weken rijst kan u zich vast voorstellen dat een pannenkoek voor de verandering niet verkeerd is. Marloes dacht daar echter anders over want al etend zij ze 'doe mij morgen maar weer rijst want de pannenkoeken zijn niet te eten'. Een gelukje voor Nadia want zij kan de komende dagen nog heel wat pannenkoeken naar binnen werken, terwijl Marloes opnieuw van de rijst gaat genieten.

Lightning in the dark!


Kusjesss van ons!


PS: Er is weer licht in de duisternis want ook in India verkopen ze batterijen, zodat wij onze lichtjes weer kunnen laten schijnen.