vrijdag 10 november 2017

Een nieuwe start!


We zijn weer twee weekjes verder en een weekendje Hampi, de verhuizing naar Deepa Nivas en onze eerste weken op de nieuwe school zitten er op. Over een week gaan we naar Sri Lanka dus de reiskriebels gieren door ons lijf. Lessen voorbereiden, kinderen vermaken, met veel te veel spullen op een fiets, fun maken met de andere vrijwilligers, ons reisplan voor Sri Lanka uitwerken en onze kamer decoreren is wat we de afgelopen weken gedaan hebben. Twee volle drukke weekjes met genoeg op de planning, dus wij hebben ons wel weer vermaakt! 




Zoals u in onze vorige blogpost heeft gelezen zou er hoogstwaarschijnlijk een overplaatsing naar een ander project gaan plaatsvinden. Inmiddels zijn we inderdaad overgeplaatst naar een ander project! De organisatie heeft dit heel goed opgepakt en binnen een mum van tijd konden wij weer aan de slag. We werken nu op een andere school, dit is wederom een public school. De naam van de school is: 'Vijaya Mary Intergrated School for The Blind'. Op deze school zitten zowel blinde als niet-blinde kinderen. Tijdens de meeste lessen zitten de blinde kinderen gemengd in de klassen met de niet-blinde kinderen en tijdens sommige lessen krijgen de blinde kinderen speciaal les in het lezen van braille. Hierdoor leren de kinderen omgaan met blinde kinderen en leren ze elkaar te helpen. Ook is er op deze school een afdeling met geestelijk gehandicapte kinderen, je kunt dit vergelijken met een soort van kinderopvang.

De school heeft de uitstraling van een American High school. Op deze school werken wij zeven periods op een dag waarvan we er 4 of 5 lesgeven aan verschillende klassen. De klassen zijn heel uiteenlopend en gaan van kinder garten tot en met 9th grade. Wij geven alleen Engels les zonder enig les materiaal wat betekent dat we 16 uur in de week moeten voorbereiden. #doeiweekend. U denkt nu vast leuk al die informatie, maar wat vinden de meiden er nu van? Zoals ook op de andere school is het lastig om een weg te vinden in het lesgeven. Onze 'westerse' manier van lesgeven contrasteert nogal met de Indiase manier waardoor we soms scheve ogen krijgen van de kinderen en de leraren. We doen ons best en proberen de kinderen leuke lessen te geven door veel interactie.



Met onze overplaatsing naar deze school kwam nog iets meer kijken. We zijn afgelopen week namelijk verhuisd! Van de flat midden in de stad zijn we naar één van de outside projecten verhuisd per fiets. Volledig bepakt en bezakt gingen we de 25 minuten durende tocht door het Indiase verkeer aan. Helemaal bezweet en oververhit kwamen we aan bij ons nieuwe huisje. Er zijn twee kamers die we met drie mensen moeten delen, u raadt het natuurlijk al wij slapen met elkaar op een kamer, maar de deur is altijd open voor Sophia! Sophia is onze mede projectganger uit Duitsland en een heel gezellig maatje om mee te werken. Deepa Nivas betekent geen wifi meer voor ons doordeweeks #datisevenafkicken #datvaltwelmee maar het ergste is dat de supermarkt niet meer om de hoek zit (voor de mensen die het nog niet wisten, wij houden van lekkere ongezonde tussendoortjes..). #datisechtevenafkicken #nofood #paniek

Ons outside project heet Deepa Nivas en we leven er samen met zo'n 25 straatkinderen en Sophia. #jawezijnalvrienden #wesprekenengels We ontbijten met de jongens om 07:30 daarna hebben we een klein uurtje om ons klaar te maken voor school. Om 08:45 vertrekken we op de fiets naar school waar we van 09:45 tot en met 16:00 uur les geven met een korte break. Terug naar Deepa Nivas begint de games time voor de jongens, die overgaat in study time en dinner. Na het dinner zijn we rond 21:00 uur weer op onze geliefde kamertjes om uit te rusten van de dag. Natuurlijk hebben we nog wel weekend. Op donderdagavond vertrekken we weer naar de drukte van de stad om WiFi te tappen in de flat #omlessenmeevoortebereiden en om ons suiker tekort weer aan te vullen. Zaterdagavond is het tijd om weer terug te fietsen naar de 'rust' van Deepa Nivas met zondag een gamestime day voor de deur en dan starten we maandag weer met lesgeven.



Zoals we aan het begin zeiden, hebben we er ook een weekendje Hampi opzitten. Het eerste ritje met de trein is een feit! 14 uur later en relatief goed uitgerust kwamen we aan in Hampi. Hier begon onze zoektocht naar een hostel. Weer was de prijs het struikelblok voor veel van de vrijwilligers. Eindelijk vonden we een mooi resortje en mochten we met 7 man in een bungalow voor ongeveer 5 personen slapen. We dropten onze spullen en gingen op weg naar de watervallen. Na een wandeltocht van een uur door de mooie, stille, Indiase natuur, kwamen we steeds dichterbij de watervallen. We moesten nog een paar rotsen overwinnen om op een mooi stekkie dicht aan het water te komen. Waar Marloes de lenigheid wel had, kon de broek het even niet handelen (op z'n Engels) en zei krak.... Het verbaasde Nadia echter niet want dit is al de vijfde broek die Marloes sloopt. De voorgaande broeken moesten het onderspit delven tijdens het zwemmen, het bukken voor de kluis, het volleyballen en het maken van een kerstboom. Of het aan de broeken licht of aan Marloes laten we in het midden. #jajoanneikbenlomp De gescheurde broek mocht de pret echter niet drukken want we hadden een mooi stekkie veroverd. Hier zijn we het water ingedoken en hebben we genoten van de rust. #sorrypapaenmamaregel1nietzomaarinwaterzwemmenisverbroken #erzwommenveelmeermensen Een geslaagde eerste dag in Hampi dus!



De wekker ging, het was 04:15 uur in de morgen. We openden onze ogen en dachten *een naar woord* wat doen we onszelf aan. Het plan ontstond de vorige dag, het zou namelijk wel heel leuk zijn om de zonsopgang te zien. Zo gezegd zo gedaan, om 04:30 gingen we op weg naar de Monkey tempel voor de zonsopgang. Deze tempel staat bekend als goede spot voor de zonsopgang en de vele apen. Een klein weetje: we renden binnen 10 minuten 600 traptreden op inclusief alle hindernissen. Met het opkomen van de zon werden ook de monkeys wakker en binnen een mum van tijd snapten we waarom het de Monkey tempel heet.

In de middag zijn we naar het centrum gegaan om alle 3000 tempels te bekijken die in Hampi te vinden zijn. Als snel kwamen we erachter dat het allemaal één pot nat was en na een paar tempels gooiden we de plannen om. Het was tijd om te shoppen! In India is het gebruikelijk om af te dingen. Normaal gesproken houden we hier niet zo van, maar om oohs en aahs van de andere vrijwilligers te voorkomen als we onze prijzen zeiden, moesten we wel af dingen. ;) We kwamen helemaal in ons element en maakten er een sport van om de prijzen zo laag mogelijk te krijgen. We hebben dus goede zaken gedaan in Hampi!



Moe van het vroege opstaan van de dag ervoor, besloten we vandaag lekker rondom het huisje te blijven hangen. Twee van de vrijwilligers besloten een impuls tattoo te zetten. Voor ons de uitgelezen kans om dit een keer van dichtbij mee te maken. Van het een komt het ander en ook wij zijn nu een tattoo rijker. #hahaneegrapjehoor Vandaag zouden we de trein terugnemen naar Vijayawada en kwam er al vroeg in de middag een einde aan ons mooie uitstapje.

 









Dikke knuffel van ons!